Дрібнодисперсні зважені частки (ЗЧ, particulate matter (PM)) є найбільш небезпечними токсикантами котрі надходять з повітря внаслідок експлуатації автотранспорту, а відтак несуть загрозу здоров’ю населення, оскільки адсорбують на своїй поверхні токсичні та канцерогенні речовини. Завдяки мікроскопічним розмірам, вони здатні проникнути в кровоносну систему людини, підвищуючи ризик бронхо-легеневих, серцево-судинних та онкологічних захворювань.

 

Дрібнодисперсні частки — тихі вбивці

Існуючі на сьогоднішній день документально та науково підтвердженні міжнародні моніторингові та епідеміологічні дослідження, доводять негативний вплив на здоров’я людини (зростання частки захворювань та смертності від респіраторної та серцево-судинної патології) ЗЧ з аеродинамічним розміром 10 мкм (PM 10) та 2.5 мкм (PM 2.5). Їх наявність в атмосферному повітрі, в основному, обумовлена горінням палива стаціонарних установках (40-55 %); технологічними процесами в промисловості (15-30 %) та автотранспортом (10-25 %).

В Україні, на відміну від більшості країн Європи, США, Центральної Азії не здійснюється моніторинг зважених часток з діаметром менше 10 мкм. Натомість, зокрема у Німеччині, з 2000 року Федеральний уряд проводити по всій країні регулярні вимірювання вмісту часточок розміром PM10 (з аеродинамічним діаметром 10 мкм або менше), а з 2008 року PM2.5.

 


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *