“Те, чого ми не знаємо, –  механізм, чому забруднення повітря веде до збільшення ризику інфаркту та інсульту?” – сказав д-р Ней Аунг (Dr Nay Aung), кардіолог Лондонського університету ім. Королеви Мері  (Queen Mary University of London )та один із автор дослідження.

В журналі Circulation, доктор Аунг і його колеги повідомляють, що виявили вплив діоксиду азоту (NO2)  та дрібнодисперсних часток, відомих як часточки PM2.5 і PM10, на розміри правого та лівого шлуночків серця людини.  Автори додали, що подібні зміни можуть вплинути на ефективність роботи серця та бути причиною серцевої недостатності.

“Цей ефект, збільшення розміру серця, можна порівняти з іншими добре відомим серцевим фактором ризику, таким як гіпертензія”, – сказав  доктор Аунг. Він зазначив, що збільшення артеріального тиску збільшує розмір серця.

Дослідження показали, що зростання вмісту PM2.5 на 1 мкг/м.куб збільшує розмір кожного шлуночка серця орієнтовно на 1%.  У своїй роботі Аунг, підкреслив, що такі висновки викликають стурбованість, оскільки більшість учасників його дослідження жили в районах з відносно низьким рівнем забруднення повітря.

В середньому, учасники експерименту піддавались впливу концентрації PM2.5 в межах 8-12 мкг на кубічний метр, що недалеко від рекомендованої ВООЗ межі у 10 мкг/м.куб

За матеріалами: The Guardian


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *