У цій статті ми намагатимемось обговорити хімічні реакції, які відбуваються під час спалення листя дерев, деревини загалом та газоподібні речовини котрі утворюються під час процесу їх горіння, а відтак надходять у атмосферу.

Отже, як тільки дерево нагрівається до 150 ° С, целюлоза в ньому починає розкладатись (процес називається піролізом) та починають виділятись леткі органічні сполуки (ЛОС), так звані VOCs (Volatile organic compounds). Власне останні  формують більшу частину полум’я, яке ми бачимо. Ці леткі гази являють собою сполуки, що складаються з хімічних елементів водню (Н), вуглецю (С) та кисню (О). Як тільки гази виділяються, решта паливного матеріалу утворює чорний, майже чистий вуглець та золу, що і є тією  частиною, матеріалом котрий не згорає у паливі (наприклад, кальцій, калій та ін.).

Трішки хімії

Хімічний склад деревини 6C10H15O7.

При дії тепла вона перетворюється на   деревне вугілля C50H10O та газоподібну речовину 10CH2O, ввідому як формальдегід

 

6C10H15O7 + ТемператураC50H10O + 10CH2O

 

Повернемось до летких органічних сполук (ЛОС, VOC).

Після того, як леткі гази досягають 260 °С , формальдегід вступає у наступну реакцію під назвою газифікація  – відбувається при наявності кисню у атмосфері з утворенням води, вуглекислого газу та інших речовин. Ця реакція виділяє велику кількість теплової енергії (екзотермічна), яка провокує подальші хімічні реакції, тому вогонь – це самопоглинаюча реакція, допоки присутнє паливо та кисень.

6CH2O  + 3O2 = 6H2O + 2CO2 + 2CO + 2C + Тепло

 

Що ж насправді?

Звичайно, ліс або ж особливо дерев’яний піддон це не 100% чистої целюлози 6C10H15O7 деревини. Кожне дерево містить різні хімічні сполуки, а отже в результаті отримуємо незліченну кількість хімічних речовин, які, коли вони спалюються, виділяються в атмосферу.

Наприклад, дерев’яні піддони в більшості випадків обробляються метилбромідом (CH3Br) для термостійкого або хромованим арсенатом міді (As2CrCuO9 ) (Chromated copper arsenate (CCA-С)). І це все виділяється в навколишнє середовище, коли спалюється.

Те ж саме відбувається з натуральним деревом, таким зокрема, як сосна. Сосновий ліс багатий на соснову олію та сполуки, такі як Терпінеол C10H18O, Лимонен C10H16 та ін.

Загалом при спалювнні різних видів дерев утворюються різні хімічні речовини.  Температура та грунт на якому зростають рослини також визначатимуть, які саме будуть утворюватись сполуки при їх спалюванні.

Отже,  при використанні деревини чи органічних решток як палива у власних, побутових цілях врахуйте можливі насліки його опосередкованого впливу на ваше здоров’я та здоров’я оточуючих.

Нагадуємо, що відповідальність за спалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя передбачена в статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення і становить від 170 до 340 гривень для громадян та від 850 до 1190 гривень для посадових осіб, а в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 340 до 680 гривень для громадян та від 1190 до 1700 гривень для посадових осіб.

 

За матеріалами: Відкриті джерела Інтернет


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *