Дезодоранти, парфуми та мило, які безперечно допомагають нам “освіжитись” , виявляється, забруднюють повітря не менше ніж сучасні легкові чи то вантажні автомобілі.

Це дивовижний висновок дослідження, яке опубліковано Science. Дослідники виявили, що хімічні речовини на основі нафти, які використовуються в парфумерії, фарбах та інших споживчих продуктах, є джерелом летких органічних сполук (ЛОС) або VOCs  на кшталт, як це роблять автомобілі.

“Приблизно 95% хімічних речовин, які використовуються для створення ароматів, – це синтетичні сполуки, отримані з нафти. Встановлено, що хімічні речовини на основі нафти, після тривалого впливу,  завдають значних негативних впливів на нервову та імунну систему людини. Численні неврологічні розлади, ослаблення імунної системи, аутоімунні розлади, астма, алергії, безпліддя та порушення поведінки в дітей тощо. І це далеко не повний перелік”.

ЛОС здатні взаємодіяти з сполуками та часточками повітря, що формують смог. Зокрема з озоном, який може викликати астму, з дрібнодисперсними часточками PM2.5, які пов’язані з серцевими нападами, інсультами та раком легень.

Хоча смог, зазвичай, асоціюється з автомобілями, сьогодні автовиробники вкладають кошти в технології, які істотно знижують викиди VOC.

Викиди від летких органічних сполук (ЛОС), джерелом яких є транспорт, зменшились через більш жорсткий контроль за забрудненням повітря. Сьогодні автовиробники вкладають кошти в технології, які істотно знижують їх викиди. Це означає, що основними джерелами залишились пестициди, дорожне покриття, поліграфічні фарби, клеї, засоби чищення та засоби особистої гігієни. Автори показують, що хімічні продукти зараз повністю покривають половину викидів ЛОС у 33 промислово розвинутих містах. Таким чином, необхідно зосередити зусилля не лише на зменшення утворення озону та зменшення токсичного хімічного навантаження.

“ЛОС, які ви використовуєте у повсякденному житті, навіть якщо вони можуть бути просто чайною ложкою (одноразовий посуд), або спреєм,  в кінцевому рахунку опиняться в атмосфері, де вони можуть взаємодіяти (хімічно реагувати) і сприяти як шкідливому озоноутворенню, так і утворенню дрібнодисперсних речовин “, – сказав д-р Гілман [1].

Дослідники стверджують , що сорок відсотків хімікатів, доданих до споживчих продуктів, зависають у повітрі.

Автори дослідження побудували комп’ютерну модель, яка імітує якість повітря в Лос-Анджелесі, Завдяки даній моделі, вони змогли відстежити та виявити сліди хімічних сполук, що надходять із засобів особистої гігієни, а також оцінити, скільки ЛОС (VOCs) надходить в атмосферне повітря з інтер’єрних фарб будівель. Як висновок,  приблизно, половину ЛОС (VOCs) в повітрі Лос-Анджелеса можна “записати” на рахунок товарів споживання.

Налічують десятки тисяч хімікатів у споживчих продуктах, і дослідники ще не визначили, які хімічні речовини, швидше за все, утворюють озон або часточки PM2.5. Одне відомо, “… що наші джерела енергії та споживчі продукти, які ми використовуємо щодня, постійно змінюють склад нашої атмосфери”, – сказав д-р Гілман [1].

Тож екологічне рішення просте. Використовуйте мінімум необхідного у повсякденному житті.

 

За матеріалами: The New York Times та відкртих джерел Інтернет


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *