Більша частина населення в країнах, що розвиваються, живе в місцях з небезпечним повітрям.  У статті журналу Proceedings of the National Academy of Sciences  наведені докази того, що забруднене повітря може перешкоджати пізнавальним здібностям людиней.

Link Between Cognitive Impairment and Fetal Air Pollution Exposure

Link Between Cognitive Impairment and Fetal Air Pollution Exposure

У статті розглядається як сукупний, так і тимчасовий ефекти впливу забруднення повітря (для одних і тих самих осіб) на когнітивні показники людини.

За даними авторів,  скорочення річної середньої концентрації часточок розміром 10 мкм (PM10) до стандарту Агентства з охорони навколишнього середовища (Environmental Protection Agency’s) (50 мкг/м3) призведе до покращення когнітивних здібностей громадян.

Для дослідження зв’язку між забрудненням повітря і когнітивними здібностями, вчені звернулися до результатів China Family Panel Studies, щорічного тестування китайських громадян, яке включає вербальні і математичні тести на когнітивні показники. Вчені особливо зосередилися на результатах, отриманих з 2010 по 2014 роки в 162 випадково відібраних китайських областях. Всього в дослідженні, таким чином, брало участь близько 20 000 чоловік.

Використовуючи офіційні дані, що відображали забруднення повітря (для обчислення того, в якій мірі людина піддавалась впливу забрудненого повітря в період між вимірами), вчені змогли визначити, як брудне повітря впливає на людський інтелект.

Результати вийшли досить неприємними, особливо для літніх людей.

«Ми вже розуміємо, що забруднене повітря може на цілий рік знизити рівень освіченості, і це величезний показник, – каже Ци Чен, один з дослідників. – Ми також з’ясували, що цей ефект ще більше позначається на літніх людях, особливо чоловіках, старше 64 років і з низьким рівнем освіченості. Гендерний розрив особливо великий для менш освічених. Якщо підрахувати когнітивні втрати для них, то там рахунок йде вже на кілька років.»

Дослідники поки не знають, чому забруднення викликає такий ефект. Але вони впевнені, що воно викликає згасання розумових здібностей – тобто це не просто кореляція між двома показниками.

“Можливо, вся справа в тому, що забруднене повітря згубно впливає на білу речовину мозку” – стверджують автори досліджень.

Забруднення повітря має сильніший вплив на білу речовину мозку людини, ніж на сіру. Оскільки чоловіки мають значно меншу кількість білої речовин, яка активуються під час тестів інтелекту, їх когнітивні властивості, особливо словесного характеру, частіше піддаються впливу зі сторони забрудненого повітря.

За матеріалами: New Scientist та PNAS


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *