Автори статті “Coarse particulate matter (PM2.5–10) in Los Angeles Basin air induces expression of inflammation and cancer biomarkers in rat brains“, що була опублікована у науковому журналі Scientific Reports  стверджують, що повітря викликає експресію  біомаркерів раку в мозку щурів (прим. Щур білий (Rattus norvegicus f. domesticus) використовується для найрізноманітніших дослідів та експерименів, що стосуються медицини, генетики, вірусології та інших галузей науки).

Як саме забруднене повітря спричиняє зміни на рівні головного мозку, які молекулярні механізми лежать в основі цього процесу, значною мірою, невідомо. Та все ж, доведеним фактом є те, що патологія обумовена хімічним складом самих часточок (РМ або зважені частки, ЗЧ)  [1]. Адже,  переносячи на своїй поверхні конденсовані сполуки з потенційно високою токсичністю, ці часточки функціонують як “троянські коні”, які дозволяють отримати доступ хімічним речовинам до органів дихання [3].

Провівши аналіз RNA-seq, всі досліджувані метали (в даному досліджені це Ni, Co, Zn), що накопичувались в мозку щурів під час експозицій з PM2.5-10, викликали експресію гена 2 (EGR2), генів, які кодують запальні цитокіни (IL13-R?1 та IL-16) та онкоген RAC1. Нагадаємо, що ЗЧ здатні містити в своємо складі важкі метали і не лише [3].

Working hypothesis to explain gene upregulation observed following PM2.5–10 exposures.

Working hypothesis to explain gene upregulation observed following PM2.5–10 exposures.

Дані дослідження підтверджують, що токсичність, викликана ЗЧ (PM), обумовлена синергетичним ефектом металів і токсинів, які однозначно присутні в деяких типах ЗЧ.

Хоча дані висновки стосуються Лос-Анджелеса, і вони сильно залежать від типу полютантів  повітря, інші великі міста, містять також значну кількість атмосферних забруднювачів, про шо свідчать численні дослідження.

Наше сучасне суспільство стає все більш урбанізованим, а відтак, рівень забруднення атмосферного повітря зростає. Це підкреслює потребу в додаткових біологічних дослідженнях  щодо впливу токсичних речовин повітря на організм….” – констатують автори наукової праці.

За матеріалами: Scientific Reports


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *