Термін «зважені частки» відноситься до твердих або рідким речовин, диспергованих в газовій фазі. Для їх позначення використовують дві абревіатури ЗЧ або PM – похідна форма від англійського словосполучення «Particulate Matter». За традицією, що склалася в метеорології, фізиці атмосфери, хімічної екології до ЗЧ відносять, в основному, тверді частинки. Деякі частинки виділяються безпосередньо з певного джерела, а інші утворюються внаслідок складних хімічних реакцій в атмосфері.
Для позначення окремих видів ЗЧ, залежно від розмірів, форми і характерних особливостей, використовують такі терміни, як пил, аерозоль, сажа, дим.

Розміри PM10 та PM2.5 (джерело: https://seetheair.wordpress.com)
Частки грубого пилу (PM10) діаметром від 2,5 до 10 мікрометрів. Джерело: цвіль, спори, пилок, дим, бруд і пил із заводів та сільського господарства.
Тонкі частки (PM2.5) діаметром 2,5 мікрометра або менші, і їх можна побачити лише електронним мікроскопом. Джерело: процеси горіння, продукуються транспортними засобами, електростанціями. Спалювання деревини (житлові котли тощо), лісові пожежі, спалювання сільсько-господарських відходів та деякі промислові процеси, що продукують токсичні органічні сполуки та важкі метали є також джерелом даного типу часток.

An infographic from the World Health Organization about the different sources of AirPollution.
Дослідженнями ряду авторів, встановлено, що такі полютанти, як формальдегід, ЗЧ, NOX, CO і SO2, підвищують ризик розвитку хронічних і гострих захворювань органів дихання (внесок – 48%), крові і кровотворних органів (внесок – 25%) і смертності (внесок – 25% ) у населення, що проживає поблизу автодоріг.
Частки PM10 і PM2.5 відносяться до респірабельних, тобто їх діаметр настільки незначний, що вони здатні проникнути в торакальний відділ дихальної системи людини і в кровоносне русло. Негативний вплив респірабельних ЗЧ проявляється, як при короткочасній експозиції протягом декількох годин або днів, так і при тривалому, тобто хронічній експозиції (протягом декількох місяців або років).
Джерело: Електронні ресурси
0 коментарів