Термін «зважені частки» відноситься до твердих або рідким речовин, диспергованих в газовій фазі. Для їх позначення використовують дві абревіатури ЗЧ або PM – похідна форма від англійського словосполучення «Particulate Matter». За традицією, що склалася в метеорології, фізиці атмосфери, хімічної екології до ЗЧ відносять, в основному, тверді частинки. Деякі частинки виділяються безпосередньо з певного джерела, а інші утворюються внаслідок складних хімічних реакцій в атмосфері.

Для позначення окремих видів ЗЧ, залежно від розмірів, форми і характерних особливостей, використовують такі терміни, як пил, аерозоль, сажа, дим.

Main particle sizes PM10 and PM2.5

Розміри  PM10 та PM2.5 (джерело: https://seetheair.wordpress.com)

Частки грубого пилу (PM10) діаметром від 2,5 до 10 мікрометрів. Джерело: цвіль, спори, пилок, дим, бруд і пил із заводів та сільського господарства.

Тонкі частки (PM2.5) діаметром 2,5 мікрометра або менші, і їх можна побачити лише електронним мікроскопом. Джерело: процеси горіння, продукуються транспортними засобами, електростанціями. Спалювання деревини (житлові котли тощо), лісові пожежі, спалювання сільсько-господарських відходів  та деякі промислові процеси, що продукують токсичні органічні сполуки та важкі метали є також джерелом даного типу часток.

Джерела забруднень повітря

An infographic from the World Health Organization about the different sources of AirPollution.

 

Дослідженнями ряду авторів, встановлено, що такі полютанти, як формальдегід, ЗЧ, NOX, CO і SO2, підвищують ризик розвитку хронічних і гострих захворювань органів дихання (внесок – 48%), крові і кровотворних органів (внесок – 25%) і смертності (внесок – 25% ) у населення, що проживає поблизу автодоріг.

Частки PM10 і PM2.5 відносяться до респірабельних, тобто їх діаметр настільки незначний, що вони здатні проникнути в торакальний відділ дихальної системи людини і в кровоносне русло. Негативний вплив респірабельних ЗЧ проявляється, як при короткочасній експозиції протягом декількох годин або днів, так і при тривалому, тобто хронічній експозиції (протягом декількох місяців або років).

Джерело: Електронні ресурси


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *