Вчені виявили перші докази того, що частинки забрудненого атмосферного повітря через легені вагітних жінок потрапляють у плаценту плодів [1]. А відтак, токсичне повітря пов’язане з пошкодженням плоду і це залишається фактом, хоча механізми допоки невідомі.

Останні  наукові дослідження є  доказом того,  що токсичне повітря  впливає на пренатальний розвиток дітей, адже “подорожує” тілом матері

В дослідженні, у якому брали участь матері, що живуть у Лондоні (Великобританія), тверджують, що у плацентах кожної дитини виявлені часточки сажі, а дослідники припускають, що останні потрапляють і в плід.

Air pollution harms babies’ developing lungs and can permanently damage their developing brains. Photograph: Jellyfish Pictures/Getty Images/Science Photo Library RM

“Це справді проблема – існує тісний зв’язок між забрудненням повітря, котрим дихає матір, та розвитком плоду”, – заявила Dr Lisa Miyashita (Queen Mary University of London), представник дослідницької групи. “Завжди, якщо це можливо, особливо коли ви вагітні,  вибирайте менш забруднені шляхи, території, напрямки.  Коли я йду до вокзалу, я уникаю переповнені дороги, – каже Dr Lisa Miyashita“.

Серія попередніх досліджень показала, що забруднення атмосферного повітря значно збільшує ризик передчасних пологів та є причиною низької ваги новонароджених. Велике дослідження, що включало обстеження 500 000 породіль у Лондоні, опубліковане в грудні 2017 року, підтвердило зв’язок та дозволило лікарям сказати, що наслідки для багатьох мільйонів жінок у забруднених містах у всьому світі є такими, що “наближаються до катастрофи суспільного здоров’я”.

Вчені все частіше вважають, що забруднення повітря призводить до проблем зі здоров’ям загалом, а не лише до захворювань дихальної системи. Зокрема,  раніше показано, що забруднення повітря спричиняє зниження рівня інтелекту людини [2]. В 2016 році в мозку людини виявляються токсичні наночастинки забрудненого повітря.

У вищезгаданому дослідженні [3] було обстежено плаценти п’ятьох жінок. Хоча вони не палили, та все ж у них виявлено клітини макрофаги,  характерні тим, які поглинають шкідливі частинки,  бактерії та компоненти забрудненого повітря.

“Ми не знаємо, чи знайдені нами частинки можуть також потрапляти в плід, але наші дані свідчать, що це дійсно можливо”, – сказав Dr Norrice Liu (Queen Mary University of London), учасник проекту. ” Ми також знаємо, що частинки не обов’язково повинні попасти в організм дитини, щоб мати негативний ефект, тому що якщо вони впливають на плаценту, це буде і так мати прямий вплив на плід”.

Отже,  “ми потребуємо більш жорсткої політики щодо чистоти повітря, щоб зменшити вплив забруднення навколишнього середовища на здоров’я в усьому світі, оскільки ми вже бачимо нове покоління молодих людей, які мають проблеми зі здоров’ям”, як сказав президент European Respiratory Society’s (ERS), Prof. Mina Gaga.

За матеріалами: The Guardians


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *