Зважені частинки (ЗЧ, particulate matter(PM)) викликають занепокоєння, адже мають віддалений вплив на здоров’я та життя людини.

Забруднення повітря впливає на розвиток щитоподібної залози  плоду, вважають американські дослідники.

Нещодавно опубліковані наукові матеріали  в JAMA Network Open стверджують, що “Забруднення повітря має негативний вплив на дорослих та дітей, а також це може мати негативний вплив на плід, незважаючи на те, що він захищений в утробі матері”, – сказав Керрі Бретон (Carrie Breton), автор дослідження та доцент кафедри профілактики Keck School of Medicine, University of Southern California (USC).

Щитоподібна залоза є важливою залозою внутрішньої секреції організму людини. Її завдання полягає в тому, щоб виробляти гормони, які регулюють метаболізм. А відтак, її функціональні розлади матимуть наслідки для життя, – стверджують автори статті.

У своєму дослідженні група вчених зосередила увагу та обстежила 2050 новонароджених. Науковці аналізували вміст в крові  загального тироксину (ТТ4), гормону, який продукується щитоподібною залозою.

Результати показують, що щитоподібна залоза плоду є чутливою до зважених частинок (ЗЧ, PM) у повітрі, особливо в перший триместр вагітності. Разом з тим, акцентується увага на наявність позитивної кореляції  між PM2.5 і концентрацією ТТ4 наприкінці першого триместру та PM10 і TT4 – протягом більшої частини вагітності (1-8 місяців).  Це узгоджується з попередніми дослідженнями, які описували, як промислові хімікати, тютюновий дим і забруднене повітря приміщень впливають на щитоподібну залозу [1, 2, 3].

Автори також стверджують, що гормони щитоподібної залози є визначальними у регулюванні росту плоду, обміні речовин та відіграють важливу роль у формуванні нервової системи. Навіть незначні зміни у функціонуванні материнської щитоподібної залози (гіпо- та гіперфункція) під час вагітності, спричиняли зменшення росту плоду та відображались на когнітивних функціях дітей.

Підсумовуючи, дослідники підкреслюють, що забруднене повітря глибоко проникає всередину людського тіла, і не винятком є – ще ненароджені діти. Carrie Breton заявляє, що це сигнал не лише для таких міст як Каліфорнія (США), але й для інших міст в усьому світі.

За матеріалами: USC News 


0 коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *